De populariteit van berichten-app Signal neemt sinds kort een vlucht, nu het imago van het grote WhatsApp wankelt. Signal zou veel beter met onze privacy omgaan, onze data zou in betere handen zijn. Is dit verschil echt zo groot, of kun je als organisatie prima WhatsApp blijven gebruiken?
De overeenkomsten en verschillen tussen Signal en WhatsApp die relevant zijn voor jouw organisatie
Signal en WhatsApp gebruiken allebei zeer veilige end-to-end-encryptie: berichten blijven tussen jou en de ander. Wel verzamelt het bedrijf achter WhatsApp, Meta, alsnog gegevens van je zoals contacten en contactmomenten. Als eigenaar van Instagram en Facebook weet het als geen ander hoeveel waarde deze metadata heeft. Die data is hun verdienmodel. Meta heeft wat de omgang daarmee betreft niet de beste reputatie, gezien de eerdere commotie rondom hun privacyschendingen. Dat Signal een stichting is en open source, geeft gebruikers ook meer vertrouwen. ‘Open source’ houdt in dat de code openbaar is en zodoende -door wie maar wil- op veiligheidslekken kan worden gecontroleerd.
Een ander verschil is de opslag van data en dan met name de backup. Signal slaat de data enkel op de telefoon op en maakt dus niet een automatische cloudbackup. Dat is vanuit het oogpunt van veiligheid en controle over je data een goede zaak, maar wanneer je overstapt op een nieuwe telefoon, dan moet de oude telefoon wel in de buurt zijn om de gesprekken over te kunnen zetten.
Als organisatie of bedrijf overstappen op Signal dus?
Is dit voldoende reden om als organisatie over te stappen op Signal? Voor de meesten is en blijft gebruiksgemak de doorslaggevende factor wat dit betreft. Verandering kost moeite. Daarbij komt: wanneer je klanten en contacten nog vooral op WhatsApp zitten, zul je er niet aan denken deze app volledig in de ban te doen. Maar wat interne communicatie betreft, kun je als organisatie natuurlijk wel prima overgaan op Signal.
Heeft jouw organisatie zorgen of vragen omtrent digitaal veilig ondernemen? Stel ze gerust aan ons!